De 10 beste tips om te overwinteren in Portugal

Iedereen denkt er wel eens aan als het weer regent in Nederland of als het koud is: “wat zou het toch lekker zijn om in de zon te kunnen zitten”. 

Het kan! Maar het is wel belangrijk dat je je goed voorbereid voordat je een aantal werken of misschien wel maanden naar het buitenland vertrekt. Hieronder delen wij 10 tips met jullie waar je rekening mee kan houden. 

1. Kies de juiste locatie

Portugal kan grofweg opgedeeld worden in 3 delen: het noorden, het midden en het zuiden. Elk deel heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo zijn het Noorden en het midden van Portugal bergachtig en groen en staat het Zuiden bekend om de warme Europese winters. In het midden van Portugal vindt je diverse culturele steden die het bezoeken waard zijn, zoals: Lissabon, Coimbra en Tomar. 

2. Kies de juiste accommodatie

Overwinteraars kiezen vaak voor de huur van een appartement of villa voor langere periodes. De winters zijn mild, maar het is fijn om een riante uitvalsbasis te hebben bij minder weer. Kijk dus goed bij het boeken naar de kwaliteit en de faciliteiten van de accommodatie: Is het ruim genoeg? Beschikt het over de juiste apparatuur zoals een wasmachine?

3. Check je verzekeringen

Niet geheel onbelangrijk is checken van je verzekeringen voor vertrek, met name de auto-, reis- en ziektekostenverzekering. Het is van belang om te kijken welke landen, maar ook welke reisperiode gedekt wordt. Zorg ervoor dat je de meest recente informatie meeneemt, zoals polis- en telefoonnummers. Portugal heeft een goede en toegankelijke gezondheidszorg en kan door EU burgers met geldige Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) maximaal 90 dagen gratis gebruikt worden. Ben je van plan om langer dan 90 dagen te blijven, dan moet je ingeschreven staan als inwoner om gebruik te blijven maken van de gratis gezondheidszorg.

4. Langer dan 3 maanden overwinteren in Portugal

Als EU-burger kun je zonder visum maximaal 90 dagen in Portugal verblijven. Als je langer wilt blijven, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Deze verblijfsvergunning is vergelijkbaar met in inschrijving die in Nederland na 4 maanden verblijf geeist wordt. Mocht je van te voren al weten dat je langer dan 90 dagen blijft, dan kan het verstandig zijn vast een NIF (número de identificação fiscal) nummer aan te vragen. 

5. Leer de taal (een klein beetje)

Hoewel veel Portugezen Engels spreken, kan het handig zijn om enkele basiszinnen in het Portugees te kennen, vooral als je van plan bent om buiten de toeristische gebieden te reizen. Het is niet alleen handig, het laat ook zien dat je interesse toont in de taal en cultuur van het land. 

6. Remote werken tijdens het overwinteren

Ook als je nog werkt, kan overwinteren een goede mogelijkheid zijn. Met name als je een baan hebt waarbij remote werken een optie is. Kijk bij het boeken van jouw accommodatie goed of er een geschikte werkplek is, een bureau en comfortabele stoel. Tegenwoordig hebben steeds meer vakantiebestemmingen internet, de kwaliteit laat echter vaak te wensen over. Vergeet dus niet om te informeren over de snelheid en stabiliteit van het internet.

Remote werken portugal

7. Kies je vervoer zorgvuldig

Bij een langer verblijf is eigen vervoer belangrijk. Alhoewel er een openbaar vervoer netwerk is, is dit niet te vergelijken met Nederland. Je kan er dus voor kiezen om met eigen auto te komen, vergeet dan niet een tolbadge aan te schaffen. Hiermee betaal je automatisch de tolkosten en verkom je onnodig geregel. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een auto te huren, er zijn diverse plekken waar dit kan en dit kan makkelijk vanuit Nederland geregeld worden. 

8. Goedkoop overwinteren in Portugal

Overwinteren in Portugal hoeft niet duur te zijn, omdat Portugal een relatief goedkoop land is. Het is gemiddeld 30% goedkoper dan Nederland. Alhoewel de boodschappen redelijk op hetzelfde prijsniveau liggen, zijn met name activiteiten, uit eten en accomodaties goedkoper. Kies je voor een appartement met een mooie keuken, dan is het niet nodig om dagelijks uit eten te gaan.

9. Bereid je voor op het klimaat

Hoewel de winters in Portugal over het algemeen mild zijn, kunnen er af en toe regenbuien en koude periodes zijn. Ook ligt het eraan in welk gedeelte van Portugal je je bevindt. Naarmate je verder naar het zuiden gaat, zijn de winters milder. In Midden Portugal zijn de seizoenen vergelijkbaar met Nederland, maar dan milder. In het algemeen is het een stuk lekkerder! 

10. Overwinteren in Portugal bij Nederlanders

Sommige overwinteraars kiezen er specifiek voor om te verblijven bij Nederlanders, dit staat vaak aangegeven op de website. Het kan het dagelijks leven soms makkelijker maken, helemaal als je de taal niet spreekt. Er kan makkelijk hulp geboden worden en het contact loopt makkelijk. 

Overwinteren in Portugal kan een geweldige ervaring zijn, of je nu op zoek bent naar een ontspannen pensioenverblijf of gewoon wilt ontsnappen aan de koude winters elders. Geniet van het prachtige weer, de gastvrije cultuur en de diverse landschappen die Portugal te bieden heeft.