Coimbra: de universiteitsstad

Universiteit van Coimbra

Coimbra

Botanical garden Coimbra

Coimbra By night

Mozaïek Conimbriga

Opgravingen Conimbriga

U kunt voor een bezoek aan Coimbra het beste parkeren vlakbij het stadion. Vanaf hier loopt u heel gemakkelijk, over de brug over de rivier, de oude stad in. Als u navigeert op Av. João das Regras ziet u de parkeerplaats vanzelf liggen.

Heerlijk gebak eet u in Coimbra bij Café Montanha, hier loopt u tegenaan zodra u de oude stad binnenloopt. U kunt lekker eten bij Restaurant Sete (Av. João das Regras 30) of Zé Manel dos Ossos (Beco do Forno 10)

Highlights van de stad zijn: Biblioteca Joanina, Torre da Universidade, Sé Valha, Jardim Botânico, Fado en de festivals Qeuima das Fitas en Festa das Latas.

Coimbra is een universiteitsstad en bestaat uit twee delen: Alta en Baixa. Het historische Alta is het oude gedeelte van de stad, met smalle geplaveide straatjes, oude kerken en sfeervolle pleinen. In Baixa vindt u meer moderne winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Oude binnenstad

In de oude stad vindt men naast de wereldberoemde “Biblioteca Joanina”, een 18de eeuwse bibliotheek die zeker het bezoeken waard is, ook “Sé Valha”; de Oude Kathedraal van Coimbra. De kathedraal is een indrukwekkend staaltje van Romaanse architectuur en een belangrijk religieus gebouw.

Vlakbij “Sé Valha” ligt het “Santa Cruz Klooster”. Dit klooster is beroemd als de laatste rustplaats van Dom Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Het heeft een prachtige gotische façade en een interessant interieur.

Uitzicht vanuit Torre da Universidade

Vanuit de “Torre da Universidade” heeft u het beste uitzicht op de rivier de Mondego, de stad en de omgeving. Hiervandaan kunt u ook de “Jardim Botânico” zien liggen, de Botanische Tuin van Coimbra. Deze tuin is een oase van rust en groen. Het biedt een diverse verzameling planten en bomen en is perfect voor een ontspannen wandeling.

Fado, de typisch Portugale muziekstijl, staat bekend om zijn melancholische stijl die diep in de Portugese cultuur is geworteld. De muziek kent twee stromingen; die uit Lissabon en die uit Coimbra. In Coimbra zijn er talloze gelegenheden waar men kan genieten van live optredens.

Festivals en evenementen

In de stad worden gedurende het jaar verschillende festivals en evenementen georganiseerd, zoals de “Queima das Fitas”, een traditioneel studentenfestival, en de “Festa das Latas”, de viering aan het begin van het academische jaar.

Coimbra is een stad vol charme en geschiedenis, en het is de perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een combinatie van cultuur, erfgoed en ontspanning.

Conimbriga: een archeologische plek

Even ten zuiden van Coimbra vindt men Conimbriga, een archeologische plek die bekend staat als de best bewaarde Romeinse nederzetting op het Ibirisch schiereiland. De plek werd oorspronkelijk gesticht door de Kelten en later overgenomen door de Romeinen in de 2e eeuw voor Christus. Het groeide uit tot een welvarende stad en was een belangrijk knooppunt voor handel en cultuur.

De bekendste attracties in Conimbriga zijn de mozaïeken. De geometrische patronen en gedetailleerde afbeeldingen zijn indrukwekkend en goed bewaard gebleven. Daarnaast vindt men hier ook goed bewaard overblijfselen van huizen, thermale baden, tempels en stadsmuren. Op het terrein staat een bezoekerscentrum en museum met voorwerpen die tijdens opgravingen zijn gevonden.