Emigreren naar Portugal #2: Een camping kopen in het buitenland

In onze serie over emigreren naar Portugal vertellen wij hoe onze letterlijke en figuurlijke reis naar Portugal is geweest en nog steeds is. In dit artikel vertellen we je graag onze tips en ervaringen als je je aan het oriënteren bent op het kopen van een camping in het buitenland. Of het natuurlijk gewoon interessant vindt om te lezen.

Bij ons is het idee om een camping te kopen al heel lang een idee waar we het tijdens de vakanties over hadden onder het genot van een glas wijn. Echter, eenmaal thuis weer in het werkritme verdween het idee al snel naar de achtergrond. In 2023 zijn we samen met ons zoontje een lange reis gaan maken met de caravan door Europa. Het idee werd weer besproken, alleen had het dit keer langer de tijd om te ontwikkelen.

Oriënteren op een camping kopen in het buitenland

Google is your best friend. Ga vooral heel veel zoeken op internet. Een mooi startpunt is: campingtekoop.nl Hoewel daar zeker niet alle campings op staan die te koop zijn, krijg je wel een beetje idee wat er zoal is. Verder hebben wij veel gekeken op idealista.pt (een soort Funda van Portugal) en zijn we gaan google’n op ‘camping kopen’, ‘camping te koop’, enz. 

De regio verkennen

Als je eenmaal weet waar je je ongeveer wilt vestigen en je hebt de mogelijkheid: ga er een periode naar toe. Misschien een week, misschien wel langer. Wij waren met de caravan aan het rijden door Zuid-Europa en zijn uiteindelijk langere tijd in Portugal geweest om het land te verkennen en campings te bezoeken. Soms kan het er prachtig uit zien op de foto’s, maar als je er eenmaal bent voel je als snel of het iets voor je is. Zo bezochten wij een prachtige camping in Noord-Portugal, maar merkten we eigenlijk al snel: dit is het niet voor ons. Het was te groot om met z’n 2-en te runnen en er zat een (goedlopend) cafe bij, wij wilden geen F&B gedeelte.

Maak een lijst waar de camping aan moet voldoen

Maak een lijst wat voor jullie belangrijk is. Een aantal punten op onze lijst waren bijvoorbeeld: 

  • Dicht bij een school voor onze zoon
  • We wilden geen personeel, dus iets wat we met z’n 2-en kunnen runnen
  • In een groen en natuurrijke omgeving
  • Een camping met vergunning, daarover hieronder meer
  • Een camping met een aantal appartementen, daarover ook hieronder meer
Je hoeft je hier natuurlijk niet ten alle tijden de houding, maar het geeft zeker richting tijdens het zoeken.

Wel of geen vergunning?

Verdiep je goed in de wet- en regelgeving van het land waar je heen gaat. Elk land heeft zijn eigen regels en het is zonde als je enthousiast aan de slag gaat en het blijkt allemaal een stuk ingewikkelder te zijn dan je van te voren had bedacht. Tijdens onze zoektocht hebben wij met veel campingeigenaren gesproken en unaniem zeiden zij: ‘het verkrijgen van een vergunning duurt lang en is ingewikkeld’. Wij hebben er voor gekozen om een camping te kopen mét vergunning, omdat wij de zekerheid wilden dat het ging lukken. 

Ook hebben wij een advocaat in handen genomen (iemand die Portugees / Nederlands is). Hij heeft ons geholpen met het gehele emigratie proces en de aankoop van het huis & camping. Alle vergunningen zijn gecheckt, dit hadden we niet gekund zonder hem. Niet alles was in eerste instantie in orde, en zonder zijn hulp hadden we dit over het hoofd gezien. 

Kloppen de vergunningen?

Laat je goed informeren

De financiën

Hiervoor geldt natuurlijk: dit is voor iedereen anders. Een aantal tips van onze kant: 

  • Vraag inzicht in de financiële situatie van de camping
  • Bereken je eigen financiële situatie goed, en maak het niet te rooskleurig
  • Maak een investeringen plan voor de komende jaren. Misschien moet het zwembad of het sanitair aangepakt worden.
  • Indien je een hypotheek nodig hebt: Verdiep je hier ver van te voren goed in en dubbelcheck dit. Niet alles wat de bank zegt klopt altijd (wij dachten dit goed gedaan te hebben en kwamen toch voor verrassingen te staan)
Zo hebben wij ervoor gekozen om op zoek te gaan naar een camping met appartementen. Onze camping heeft 25 plekken en dit leverde financieel voor ons niet voldoende op, echter met de appartementen erbij wel! 
Camping kopen in Portugal
Op deze foto waren we op camping, zonder enig idee te hebben dat we hier een jaar later zouden gaan wonen

Bouw een netwerk op

Tijdens onze bezoeken in Portugal zijn we veel contacten gaan leggen, met campingeigenaren en locals. We hebben verteld over onze plannen en waar we naar op zoek waren. Naast dat het leuke gesprekken en contacten oplevert, zijn we naar aanleiding van deze gesprekken in de loop der tijd een aantal keer benaderd met voorstellen en tips van plekken die te koop stonden. 

Heb je de plek gevonden?

Als je eenmaal jouw plek gevonden hebt, dan gaat het grote regelwerk beginnen. Wij adviseren je te laten bijstaan door een professional, in Portugal is het gebruikelijk om een advocaat in te schakelen. Zo voorkom je verrassingen en wordt een deel van het werk uit handen genomen. Helemaal als je de taal niet machtig bent.

Vindt je het leuk om van gedachten te wisselen? Je bent van harte welkom op onze camping en we vertellen je graag over ons avontuur!

[convertful id="221131"]

Lees meer over onze ervaringen: