Tomar: Ontdek de nummer 1 historische stad van Portugal

Op slechts 20 minuten rijden van de Quinta vindt je de prachtige stad Tomar. Een stad die bekend staat om z’n rijke historie. Een bezoek aan Tomar mag eigenlijk niet ontbreken als je in deze regio op vakantie bent. 

Hieronder lees je meer over de highlights van de stad en wat er zoal te doen is.

Waarom is Tomar bekend?

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Tomar is het Convento de Cristo, een imposant kloostercomplex dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit indrukwekkende gebouw, oorspronkelijk gesticht in de 12e eeuw door de Tempeliers, combineert gotische, renaissance- en manuelijnse architectuurstijlen en is een must-see voor geschiedenisliefhebbers en architectuurliefhebbers. Het klooster is rijk aan religieuze kunst en biedt een fascinerend inzicht in de Portugese geschiedenis.

Historisch centrum van Tomar

Een andere opvallende bezienswaardigheid in Tomar is het historische centrum, dat bestaat uit smalle geplaveide straatjes, schilderachtige pleinen en charmante winkels en cafés. Het is een genot om door deze straten te wandelen en de lokale sfeer op te snuiven. Vergeet niet om te stoppen bij een van de traditionele restaurants om te genieten van heerlijke Portugese gerechten, zoals bacalhau of pastéis de nata. Onderaan het artikel staan een aantal tips om heerlijk te eten

Aqueduto dos Pegões

Door de stad heen loopt de Aqueduto dos Pegões, ruim 6 kilometer lang. Dit aquaduct uit de 16e eeuw is een technisch meesterwerk en een belangrijk historisch monument in Tomar. Het strekt zich uit over de stad en levert nog steeds water aan sommige fonteinen. Op sommige punten is het aquaduct bijna 30 meter hoog!

Stad van de Tempeliers

De stad staat ook wel bekend om de tempeliers die een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Tomar. Deze ridderorde, opgericht in de 12e eeuw, had als oorspronkelijk doel pelgrims te beschermen tijdens hun reizen naar het Heilige Land. Een belangrijk bouwwerk van de Tempeliers is het kasteel van de Tempeliers (Castelo de Tomar). Als u meer wilt weten over de Tempeliers, is een bezoek aan het Tempeliers museum zeker een aanrader. 

Natuur en cultuur in Tomar

Voor natuurliefhebbers biedt Tomar ook prachtige mogelijkheden om te wandelen en te genieten van de omliggende natuur. Het nabijgelegen Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros is een uitstekende plek om te wandelen en te genieten van het landschap.

Tomar Tempeliers
Convento de Christo

Feesten en evenementen

Tomar staat ook bekend om zijn jaarlijkse festiviteiten ter ere van de Festa dos Tabuleiros, een traditioneel feest dat elke vier jaar plaatsvindt en waarbij vrouwen met hoofdtooien gemaakt van brood en bloemen door de straten lopen. Dit kleurrijke evenement trekt bezoekers van over de hele wereld en biedt een unieke kans om de lokale cultuur te ervaren. Op de website van Tomar vindt je de meeste actuele agenda voor alle evenementen. 

[convertful id="221131"]

Overnachten in Tomar

Er zijn diverse plekken waar je kan overnachten als je Tomar wilt bezoeken. Quinta da Cerejeira ligt op 20 minuten rijden van Tomar, het is ook mogelijk om ernaartoe te fietsen. Kies bij ons voor een luxe ingerichte studio of appartement. Of verblijf met de tent of caravan op onze minicamping! 

Restaurants in Tomar

Tomar is bij uitstek een gezellige stad om te eten, van kleine restaurantjes in het historisch centrum tot traditionele restaurants. Hier onze top 3: 

  1. Marisqueira de Tomar: Een traditioneel Portugees visrestaurant
  2. Taverna Antiqua: Een restaurant in het centrum met een Middeleeuwste uitstraling
  3. Bella Vista: Een leuk restaurant aan het water met traditionele Portugese gerechten