4.7 based on 400+ reviews on google

Emigreren naar Portugal #4: Het financiële verhaal

In onze serie over emigreren naar Portugal vertellen wij meer over onze belevenissen! Hoe zijn we op dit idee gekomen, welke overwegingen hebben we gemaakt en dit keer: Hoe ziet een dag in ons leven eruit? En wat viel ons mee en wat viel ons tegen? 

 

Inhoudsopgave

Emigreren naar Portugal en het overnemen van een bedrijf  is een spannend avontuur, maar het vereist ook gedegen financiële planning en kennis van de lokale regelgeving. In deze blogpost bespreek ik de belangrijkste financiële aspecten waar je rekening mee moet houden, van budgettering tot belastingaangifte, om ervoor te zorgen dat je onderneming succesvol en duurzaam is. Ik geef zoveel mogelijk openheid van zaken, alhoewel sommige bedragen privé zijn.

Emigratiekosten

Wat kost emigreren naar Portugal

Bij emigreren komen diverse kosten kijken, zoals verhuis- en transportkosten, visum- en verblijfsvergunningen. Hierbij geldt, en dit is eigenlijk op toepassing bij alle onderdelen, er komt altijd (financieel) meer bij kijken dan je had bedacht van te voren.

Verhuis- & transportkosten: Wij hebben gekozen voor een flexibele levering qua datum. Als je een specifieke datum wilde qua aankomst van je spullen, dan werd het bijna 3x zo duur. Onze verhuiskosten o.b.v. 30 kuub: 5000 euro

Visum- en verblijfsvergunningen: Wij hebben gekozen om alles rondom dit proces door een advocaat te laten regelen, mede omdat het ook ging om de aankoop van een bedrijf. Kosten hiervoor waren 2500 euro.

Voor de aanvraag van de hypotheek moesten we een aantal officiële documenten laten vertalen, dat viel vies tegen. De kosten waren hier ruim 500 euro voor.

Kosten van Levensonderhoud

Wat kost emigreren naar Portugal

Een van de meeste besproken onderwerpen zijn de kosten van het levensonderhoud in Portugal. We merken dat sommige uitgaven vergelijkbaar zijn met Nederland, maar soms ook wel echt een stuk goedkoper. Ik bespreek hier een aantal voorbeelden. 

Boodschappen: In het algemeen kan ik zeggen: vergelijkbaar met Nederland. Echter: ga je naar de markt voor verse producten, dan ben je goedkoper uit. Verse vis of vlees in de supermarkt: stuk goedkoper! Maar alles wat in pakjes en zakjes zit: duurder!

Verzekeringen: Verzekeringen zijn in het algemeen goedkoper dan in Nederland. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Zorgverzekering: Wij betalen 40 euro p.p. (ook voor 4-jarig kind) per maand. In Nederland ruim 300 euro met z’n 3-en per maand.
  • Autoverzekering: Zo’n 30 euro per maand, ten op zicht van 100 euro in Nederland
  • Huis-/inboedel: Vergelijkbaar met Nederland

Huizen en hypotheek

De huizenprijzen liggen lager dan in Nederland, maar de huizenprijzen zijn de afgelopen 10 jaar aan het stijgen en de verwachting is dat deze stijging niet afneemt.! Hoe dichter je bij de grote steden komt (Lissabon, Porto, Faro), hoe hoger de prijzen. Het Noorden en Centraal Portugal hebben relatief goedkopere huizen dan het Zuiden. Hoe duur huizen zijn is lastig om te zeggen, het is maar net waar je naar op zoek bent.

Als je eenmaal een huis gevonden hebt, en een hypotheek nodig hebt, lees dan verder. De rente was vergelijkbaar met de rente in Nederland toen wij onze hypotheek afsloten in Portugal. Banken vragen een aanbetaling van 20-30%, dit houdt in dat je een flink eigen bedrag moet meenemen. 

Andere kosten die komen kijken bij een hypotheek zijn: 

  • Notariskosten, deze zijn vaak voor de kopende partij (denk aan 1-2% van de aankoopbedrag)
  • Registratie bij het kadaster (0,5% van aankoopbedrag)
  • Taxatiekosten: tussen de 200 & 500 euro
  • Bankkosten: dit is helemaal afhankelijk van je bank
  • Overdrachtsbelasting: Afhankelijk van je aankoopbedrag (varieert tussen de 0 – 8%) 
  • Zegelrecht: 0,6% van geleende bedrag
Al met al flink wat extra kosten bij een hypotheek, laat je dus goed informeren! 
Via instagram kwam de vraag binnen: Hoe vraag je een hypotheek aan voor een camping? Wij hebben geen specifieke hypotheek voor een camping aangevraagd. Onze financiering is gebaseerd op de aankoop van het woonperceel.
 
 

Kinderen

Wat kost levensonderhoud in Portugal

Vooropgesteld: in Portugal zijn ze bijzonder lief en attent voor kinderen. Overal waar we komen krijgt ons zoontje snoepjes, broodjes en uit eten gaan met kinderen is de normaalste zaak van de wereld. 

School: In Portugal zijn ze leerplichtig vanaf 6 jaar, maar mogen ze vanaf 4 jaar naar school. Dit is gratis. Ook krijgen ze zwemles op school gefinancierd vanuit de gemeente (zelfs nu al op de kinderopvang)

Kleding: Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Laat ik zeggen: je kan het zo duur maken als je zelf wilt, maar in de basis is het vergelijkbaar met Nederland.

Kinderopvang: Dit is denk ik een van de posten die in vergelijking met Nederland het grootste verschil heeft. In Nederland betaalde wij voor 2 dagen per week opvang ruim 900,- euro bruto per maand. Dan krijg je inkomensafhankelijk natuurlijk iets terug. In Portugal betalen wij voor 5 dagen per week, 150,- euro per maand. Ik geloofde echt mijn oren niet. 

In Nederland ging ik best vaak op pad met mijn zoontje, een speeltuin, de dierentuin of de bioscoop. In Portugal zijn deze faciliteiten er een stuk minder, waardoor de uitgaven aan uitjes nagenoeg nihil zijn. In plaats daarvan zijn we veel buiten te vinden in onze eigen tuin & zwembad of we gaan naar het Lago Azul om te zwemmen. Daarnaast organiseert de gemeente leuke activiteiten voor kinderen, waar we altijd heen gaan.

In de volgende blog

Met een duidelijk beeld van de financiële aspecten ben je beter voorbereid om van je emigratie een succes te maken. Veel succes met je avontuur en alle nieuwe mogelijkheden die op je pad komen!

In deel 2 van deze blog komen verschillende financiële posten aan bod, vooral gericht op de bedrijfsmatige kant. Ik bespreek de administratieve- & boekhoudingskosten en belastingen. Maar bijvoorbeeld ook de kosten van de schilder, onderhoud en gas, water & licht.