De mooiste steden in Centraal Portugal en nog 3 redenen om hierheen te gaan!

Wat zijn de mooiste steden in centraal Portugal?

Er zijn natuurlijk ontzettend veel mooie steden in Portugal, maar een groot deel van deze steden ligt in Centro. Sommige steden zijn zelfs zo bijzonder, dat een aantal of de bezienswaardigheden van de steden zijn opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. 

Gelegen aan de Atlantische kust, bevindt zich de prachtige stad Alveiro. Er is een hoop te beleven in Alveiro, bijzonder zijn: een boottocht in een moliceiro (een traditionele gondel) en het convento de Jesus. Een typische snack die geproefd moet worden is de ‘ovos moles’.  

Vlakbij de grens van Spanje vindt je deze prachtige stad met historisch centrum. In de stad vindt je Jardim do Paço Episcopal, een prachtige tuin bij het 18e eeuwse klooster. De stad staat bekende om de traditionele geborduurde spreien. Andere bezienswaardigheden zijn het Castelo Branco (het kasteel), Francisco Tavares Proença Júnior museum (textielmuseum) of ga naar het natuurlijke waterpark Piscina Praia.

Coimbra is een prachtige stad om een dag door te brengen. Je kan van beneden (Baixa) naar boven (Alta) wandelen, waar je tal van winkeltjes en restaurantjes tegen komt. Er zijn diverse historische bezienswaardigheden, waarbij de Universiteit van Coimbra er bovenuit springt. De universiteit bevat de prachtige Joanine Bibliotheek. Voor meer informatie kan je hier verder lezen. 

Fatima is het belangrijkste bedevaartsoord van Portugal. Jaarlijks komen er duizenden pelgrims en toeristen. Er zijn diverse bezienswaardigheden in Fatima, maar er alleen al rondlopen is een attractie. Als je er bent bezoek dan zeker het heiligdom van Fatima, het museum van het heiligdom of de basiliek. Voor uitgebreide informatie kan je hier verder lezen.

Guarda is een historische stad met oude stadsmuren, middeleeuwse gebouwen en een verscheidenheid aan kerken. Het hoogtepunt van Guarda is de Kathedraal van Guarda. Door de duur van het bouwen, ruim 2 eeuwen, vind je er verschillende bouwstijlen terug. Ook het bezoeken waard is Juderia, een prachtige Joodse wijk. Verder zijn het Kasteel van Guarda, de Igreja de São Vicente en de Capela de Nossa Senhora do Mileu zeker het bezoeken waard. 

Leiria, een stad die bruist van culturele diversiteit, laat je kennismaken met een kleurrijke mix van tradities en evenementen. Proef de lokale keuken, beleef traditionele festivals en omarm de levendige sfeer. Leiria is een viering van de Portugese cultuur op zijn best, en het is de perfecte plek om de lokale tradities te ervaren. Leiria staat bekend om zijn “Leitão à Bairrada,” geroosterd speenvarken, een lokale delicatesse.

Tomar, met zijn schilderachtige uitzichten en historische betekenis, biedt een vredige ontsnapping. Verken het Convento de Cristo, een architectonisch meesterwerk dat de geschiedenis van de Tempeliers weerspiegelt. Tomar nodigt uit tot contemplatie en rust, waardoor het de perfecte plek is voor reizigers op zoek naar een kalmerende ervaring. Voor uitgebreide informatie kan je hier verder lezen.

Accomodatie in de regio

Onze Quinta met kleinschalige camping en diverse verhuur appartementen en studio’s ligt in het centrum van Centraal Portugal. De perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie. 

UNESCO werelderfgoed steden

Zoals hierboven al benoemd zijn er een aantal bezienswaardigheden die ook zijn opgenomen in de UNESCO werelderfgoed lijst. Hieronder vindt je er drie in de omgeving. 

Het Alcobaça-klooster werd in 1153 gesticht door koning Afonso Henriques als een teken van dankbaarheid voor de overwinning van de christelijke troepen op de Moren. Het klooster speelde een belangrijke rol in de middeleeuwse geschiedenis van Portugal.

Het klooster is een prachtig voorbeeld van de gotische architectuur in Portugal. Het heeft een imposante omvang en indrukwekkende details, zoals de versierde portalen en roosvensters.

Binnen het klooster bevinden zich de graven van koning Pedro I van Portugal en zijn geliefde Inês de Castro. Het verhaal van hun tragische liefde is een beroemde episode uit de Portugese geschiedenis en wordt geassocieerd met het Alcobaça-klooster.

Het klooster van Batalha, officieel bekend als het Mosteiro da Batalha (Klooster van Batalha), is een gotisch bouwwerk dat zich bevindt in de stad Batalha.

Het klooster van Batalha werd gesticht in 1386 door koning João I van Portugal als dankbetuiging voor de overwinning van de Portugese troepen in de Slag bij Aljubarrota (een veldslag tegen de Castiliaanse troepen). De bouw van het klooster duurde enkele eeuwen, en het werd voltooid in de 16e eeuw.

Het klooster van Batalha is een meesterwerk van gotische architectuur. De voorgevel is rijk versierd met beelden en gedetailleerde ornamenten. Het interieur bevat prachtige gewelven, kapellen en grafmonumenten.

Het klooster herbergt het graf van de Onbekende Soldaat, ter herdenking van de Portugese soldaten die zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog.

Het Convento de Cristo in Tomar is een historisch kloostercomplex in Tomar.

Het Convento de Cristo heeft een rijke geschiedenis en werd oorspronkelijk gebouwd als een middeleeuws kasteel, het Castelo dos Templários (Kasteel van de Tempeliers), in 1160. Later werd het omgevormd tot een klooster door de Orde van Christus.

Na de ontbinding van de Tempeliersorde in de 14e eeuw, werd de Orde van Christus opgericht om de taken en eigendommen van de Tempeliers in Portugal over te nemen. Het Convento de Cristo werd het hoofdkwartier van deze nieuwe orde.

Het meest opvallende deel van het klooster is de Charola, een ronde kapel die oorspronkelijk dienstdeed als het heiligdom voor de Tempeliers. Het heeft een mix van architecturale stijlen en is versierd met religieuze symbolen.

Het klooster speelt een centrale rol in de jaarlijkse Processie van de Orde van Christus in Tomar, waarbij de middeleeuwse geschiedenis en tradities worden geëerd.

De Universiteit van Coimbra, oftewel Universidade de Coimbra, is een van de oudste universiteiten in Europa. 

De Universiteit van Coimbra werd opgericht in 1290 in Lissabon, maar werd verplaatst naar Coimbra in 1537. Het is daarmee een van de oudste universiteiten in continu bedrijf in de wereld.

Een van de meest opmerkelijke delen van de universiteit is de Biblioteca Joanina, een prachtige barokke bibliotheek die bekend staat om zijn kolonies van vleermuizen die ’s nachts de boeken beschermen tegen insecten. De Torre da Universidade is een iconisch symbool van de universiteit en biedt een prachtig uitzicht op de stad Coimbra.

De universiteit herbergt ook prachtige botanische tuinen die een scala aan plantensoorten bevatten. Deze tuinen dienen zowel als een educatieve hulpbron als een ontspannende plek voor studenten en bezoekers.

Op je to do list: Bezoek Aldeias do Xisto

Er zijn een hoop bezienswaardigheden in centraal Portugal, maar de leistenen dorpjes, Aldeias do Xisto,  mogen niet ontbreken op jouw rondreis midden Portugal. Als je alle dorpjes zou bezoeken, dan ben je wel even bezig. Hieronder vindt je een greep uit de mooiste dorpjes.

Aldeias do Xisto

Piódão ligt in de bergen van de Serra do Açor. Vanwege de geïsoleerde ligging heeft het dorp zijn historische karakter behouden en is het een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar rust en authenticiteit.

Het dorp herbergt het Museu do Piódão, een museum dat inzicht geeft in de geschiedenis, cultuur en tradities van de regio. Het is een waardevolle stop voor bezoekers die meer willen weten over de lokale levensstijl.

Benfeita bevindt zich in het groene en heuvelachtige landschap van de Serra do Açor, een bergketen in Midden-Portugal. Benfeita staat bekend om zijn landelijke en rustieke sfeer. Het is een plek waar de traditionele Portugese manier van leven goed bewaard is gebleven, met landelijke huizen en smalle straatjes.

Sommige delen van Benfeita hebben een reputatie opgebouwd als ecovriendelijke gemeenschappen. Er zijn projecten en initiatieven die gericht zijn op duurzaamheid, milieubehoud en gemeenschapsontwikkeling.

Fajão is gelegen te midden van de bergen van Serra do Açor. 

De omgeving van Fajão biedt mogelijkheden voor het verkennen van de natuur. Er zijn wandelpaden die leiden naar prachtige uitzichtpunten en natuurgebieden, waardoor het een ideale bestemming is voor wandelaars.

Nog 3 redenen voor een zomer in centraal Portugal

1. Hiking of wandelen voor elk niveau!

Centraal Portugal bevat veel natuur en heeft diverse natuurparken waar je prachtige wandelingen kan maken. Voor elk niveau wandelaar zijn er routes, van beginners tot gevorderde. Je kan natuurlijk zelf op ontdekkingstocht gaan of een van de uitgezette routes wandelen in een van de parken hieronder.

De Serra do Açor strekt zich uit over een deel van de districten Coimbra en Castelo Branco. Het is een deel van het grotere bergachtige gebied dat bekend staat als de Serra da Estrela. Het is een unieke plek, onder andere door het woud: Mata da Margaraça en de watervallen: Fraga da Pena.

Serra da Lousã is een prachtig gebergte in Portugal met een rijke natuur en vele wandelmogelijkheden. Er is veel water, in de vorm van rivieren en watervalletjes. Een aantal van de wandelingen zijn PR1 – Rota das Aldeias de Xisto, PR2 – Rota dos Castanheiros en PR3 – Rota da Água e da Pedra

Het uitzichtpunt Alto do Trevim biedt een prachtig uitzicht over het natuurgebied.

Serra da Estrela is het hoogste gebergte van Portugal en biedt prachtige wandelmogelijkheden. Een aantal van deze wandelingen zijn: Geraldes naar Lagoa Comprida, Covão d’Ametade of Torre naar Manteigas

Wandelen in Serra da Estrela
Serra de Estrela

2. Fietsen en mountainbiken op de prachtige fietsroutes

Fietsen in het centrum van Portugal biedt een unieke ervaring waarbij je de prachtige natuur, historische steden en charmante dorpjes kunt verkennen. Hier zijn enkele suggesties voor fietsroutes en gebieden in het centrum van Portugal:

De Ecopista do Dão is een voormalige spoorlijn die is omgebouwd tot een fietspad. Het loopt langs de rivier de Dão en biedt een ontspannen en schilderachtige route. Je fietst door wijngaarden, bossen en langs historische bruggen. De start is vaak in Viseu.

Tomar, met zijn indrukwekkende klooster, is een interessante uitvalsbasis voor fietsroutes. Verken het omliggende platteland, bezoek het Castelo de Bode-stuwmeer en geniet van de rust van de natuur.

Serra da Estrela is het hoogste gebergte van Portugal en biedt prachtige wandelmogelijkheden. Een aantal van deze wandelingen zijn: Geraldes naar Lagoa Comprida, Covão d’Ametade of Torre naar Manteigas

[convertful id="221131"]

3. Ervaar de eindeloze rust

Het midden van Portugal is misschien wel een van de meest rustgevende gedeeltes van Portugal. Een geschikte plek voor jouw zomer in centraal Portugal. De omgeving bevat een mix van natuur, cultuur en heerlijk eten. Je kan het zo druk of rustig maken als je zelf wilt.