Rondreis door Portugal met de auto, of toch met de camper, fiets of OV?

Een rondreis door Portugal met de auto

Misschien wel het grootste voordeel van reizen met de auto door Portugal is dat je heel Portugal kunt ontdekken. Er is ontzettend veel te zien en doen en de afstanden zijn met de auto goed te doen. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel tijd je hebt, maar een 5-daagse of 10-daagse rondreis met de auto biedt volop mogelijkheden. Je kan op de bonnefooi reizen of van te voren een route uitstippelen en alvast een aantal accomodaties boeken. 

Als je van Nederland naar Portugal rijdt (voor het gemak Utrecht – Lissabon) moet je rekenen om gemiddeld 350 euro enkele reis exclusief tol en overnachtingen. Als je doorrijdt kan je het in de twee dagen rijden en moet je rekenen met 1 overnachting (gemiddeld 80,- euro per nacht voor 2 personen). De tol is afhankelijk van hoe je rijdt, maar dit kan best in de papieren lopen. Onze laatste rit waren wij zo’n 170,- euro kwijt enkele reis. 

Gemiddeld is de afstand 2000 kilometer. Je bent zo’n 20 uur onderweg. Er vanuitgaande dat je dan met overnachting rijdt, ben je minimaal 2 dagen onderweg. Aangezien wij ook met een klein kind rijden, maken wij er 3 dagen van! De laatste keer dat wij reden hebben we overnacht in Châtellerault (Frankrijk) en Burgos (Spanje).

Het verschilt per land wat je in de auto moet hebben, maar Portugal wijkt niet af van andere landen. Verplicht is: (1) Gevarendriehoek (2) Veiligheidsvest en (3) een brandblusser als je op LPG of aardgas rijdt.

De tolbadge is niet verplicht maar wel ontzettend handig. Het bespaart je veel tijd met wachten voor de tolpoortjes. Je kan eindelijk ook gebruik maken van de snelle rij: het tolpoortje met de t. De tolbadge is electronisch, dus je kan met een lage snelheid door blijven rijden. Je krijgt aan het einde van de maand (soms duurt het langer) een totaalrekening per land. Je kan de tolbadge onder andere aanschaffen bij de ANWB.

Mocht je vergeten zijn te betalen bij een tolpoortje, dan kan je op de website van Pagamento de Portagens eenvoudig kijken welk bedrag er nog open staat en daar betalen.

Belangrijk is in ieder geval om goed voorbereid op pad te gaan. Het is een flinke rit, dus je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Check van te voren dus goed de staat van je auto, zorg dat er een groene kaart in je auto ligt, check of je een milieusticker nodig hebt als je door Frankrijk rijdt en als je fietsen meeneemt op je fietsendrager kan het zijn dat je een markeringsbord nodig hebt.

Een auto huren in Portugal is heel gemakkelijk!

Als je besluit om met het vliegtuig naar Portugal te reizen kan je op de luchthaven eenvoudig een auto huren. Er zijn diverse aanbieders op de luchthaven waar je dit kan regelen. Het is aan te raden om dit vanuit huis te doen, dit scheelt weer als je aankomt. Een website die wij vaak gebruiken is rentalcars.com

Een huurauto kost gemiddeld in het laagseizoen rond de 30 euro per dag. In het hoogseizoen zijn de prijzen, zoals alles eigenlijk, hoger: 35 tot 45 per dag. Dit zijn uiteraard prijzen exclusief benzine en verzekeringen. 

Zeg nooit nooit, maar een auto huren zonder creditcard is lastig. Er zijn zeker een aantal (lokale) partijen die het mogelijk maken, maar met name de grote aanbieders vragen om een creditcard. Let er ook goed op dat de naam op de creditcard tevens de hoofdbestuurder is!

Indien je in Portugal een auto wilt huren, moet je minstens 21 jaar oud te zijn en moet je minstens 1 jaar in het bezit zijn van je rijbewijs. Voor bestuurders jonger dan 25 jaar geldt een extra toeslag.

Er zijn ook verhuurmaatschappijen waarbij je de auto op een andere plek kan inleveren dan waar je de auto gehuurd hebt. Als je van plan bent om een rondreis te maken door Portugal kan dit best interessant zijn!

rondreis door Portugal met de auto

Een rondreis met de camper door Portugal; onze persoonlijke favoriet

Onze persoonlijke favoriet: reizen met de caravan (of camper of tent). Deze manier van reizen biedt ontzettend veel flexibiliteit en je kan eigenlijk per dag bekijken waar je heen gaat. Er komen in Portugal steeds meer campings en camperplaatsen. In het zuiden van het land vindt je de meeste plekken, maar ook in centraal en Noord Portugal vindt je steeds meer leuke campingsDus, pak je camper in en laat je meevoeren op dit avontuur langs de betoverende wegen van Portugal.

Eigenlijk kan je door Portugal het hele jaar reizen met de camper of caravan. Het klimaat is daar heel geschikt voor, natuurlijk zijn de zomers een stuk warmer, maar de wintermaanden zijn ook prima vertoeven. Kijk wel altijd goed of een camping geopend is, de openingstijden kunnen verschillen!

Accomodatie in Centraal Portugal

Onze Quinta met kleinschalige camping en diverse verhuur appartementen en studio’s ligt in het centrum van Centraal Portugal. De perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie of je nou met de auto, de fiets of met je eigen camper of caravan bent!

Met de fiets naar Portugal: avontuur op 2 wielen

Voor de avontuurlijke reiziger is de fiets een uitstekende keuze. Portugal heeft een groeiend netwerk van fietspaden en rustige landwegen die je langs adembenemende landschappen leiden. Fietsen geeft je de mogelijkheid om in direct contact te komen met de lokale bevolking, te genieten van de geuren en geluiden van het platteland en op een duurzame manier van je reis te genieten. Houd er wel rekening mee dat het reliëf van sommige gebieden uitdagend kan zijn, dus een redelijke conditie is aan te raden.
 

Het is zeker mogelijk om goed te fietsen in Portugal, er zijn echter niet overal fietspaden zoals wij kennen in Nederland. Een goede voorbereiding is belangrijk, omdat niet alles goed bereikbaar is per fiets. Het klimaat is natuurlijk uitermate geschikt voor een rondreis op de fiets.

Er zijn ook een aantal aanbieders die georganiseerde fietsreizen organiseren.  

Zeker! Helemaal voor de liefhebbers van klimmen. Ook voor mountainbikes zijn er genoeg off-road trails. De diversiteit in landschap biedt voor iedereen wat wils, fietsen langs de stranden, in de bergen of door de bossen. Een handige website voor meer informatie: Portuguesetrails

rondreis door Portugal met de camper

De duurzame keuze: openbaar vervoer

Voor reizigers die de voorkeur geven aan ontspannen en stressvrij reizen, is het openbaar vervoer een aantrekkelijke optie. Portugal beschikt over een goed ontwikkeld netwerk van treinen, bussen en veerboten, waardoor je comfortabel van stad naar stad kunt reizen. Dit is vooral handig als je grote steden zoals Lissabon en Porto wilt verkennen, waar het verkeer soms druk kan zijn. Houd er rekening mee dat sommige afgelegen gebieden mogelijk minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.
 
 

In Portugal is het gebruik van openbaar vervoer zeer betaalbaar. Met de langeafstandsbussen kun je bijna alle bestemmingen in Portugal betaalbaar bereiken.